10 Ekim 2006 Salı

Bu serginin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi

Bir hafta süreyle Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda sergilenmesi planlanan 'Yüzleşme' isimli enstalasyon (yerleştirme) çalışmasının başına gelmedik kalmadı.

Önce çöpe atıldı, sonra tartaklandı ve nihayet kaldırıldı. Bu yıl birincisi düzenlenen İFSAK Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali kapsamında, küratörlüğünü Timurtaş Onan ve Sadık Demiröz'ün yaptığı 'Açık Alanlar, Parklar ve Meydanlar' sergisinin parçası olan çalışma, ilk olarak İstanbul'un kurtuluş günü kutlamalarına kurban gitti. 7 ayrı fotoğrafçının gerçek boyutta insan fotoğraflarından oluşan yerleştirmesi, her türlü resmî izne sahip olmasına rağmen 5 Ekim akşamı belediyeye bağlı temizlik şirketi çalışanları tarafından çöpe atıldı. Yaşanan telefon trafiği sonrası, zabıtanın kaldırılmasını istediği eseri, temizlik işçilerinin çöpe attığı anlaşıldı. Sanatçılardan Kadri Erdem, görevlilerle birlikte çöplüğe giderek fotoğrafları buldu. Toplanıp temizlenen fotoğraflar, kutlamaların ardından tekrar sergi alanına yerleştirildi. Ancak önceki gece de ciddi şekilde tahrip edilen çalışma, dün sabah saatlerinde sergi süresi bitmeden kaldırıldı.

Sokakta sanat bize ters!

İlkay Baliç (Bienal Koordinatörü): Açık alan sergileri çok hassas bir konu. Biz zaten Bakırköy Meydanı için çok zor izin alabilmiştik. Başımıza gelecekleri de göze aldık. Herhangi birinin zarar verme riski vardı. Ama bu olay tabii farklı, tahminimizin de ötesinde. İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Bakırköy kaymakamı ve Emniyet müdüründen aldığımız izin belgesi projenin yanında asılı olduğu halde bize haber vermeden kaldırıp atmışlar. Gerçi kötü niyet yok. Belediye özür diliyor ve zararı karşılayacağını söylüyor. Galiba daha açık alan sergilerine alışamadık.

Kadri Erdem (Fotoğraf sanatçısı): Evim Bakırköy'de. 5 Ekim gecesi geç bir saatte eserlerin yerinde olmadığını fark ettim. Zabıta kaldırın demiş, temizlik işçileri de çöpe atmış. Bir yıllık emeğimizi çöpten çıkardık. Çok kötü bir gündü. Adam, senin bir sene uğraştığını bilmez ki. Halkın tepkisine kendimizi hazırlamıştık, ama yetkililerden böyle bir şey beklemiyorduk. Sanırım daha bu tür sanat etkinliklerine hazır değiliz.

Sadık Demiröz (Küratör): 'Açık alan sergilerini kaldıramıyoruz, hazır değiliz' diye kesip atmak yanlış olur. Bırakıp gitmemeli, insanlara ve yetkililere olayı anlatıp onları bilinçlendirmeliydik. Temizlik işçisi, yerleştirmenin ne olduğunu bilmez ki. İzin belgesini de oraya asmak yetmez. Ne olduğunu bile anlamadan atmışlar. Art niyet olduğunu zannetmiyorum.

Jülide Karahan

10 Ekim 2006/Zaman